Mijn lichaam heeft last van mij

Welkom bij KERN, praktijk voor algemene- en psychosomatische fysiotherapie.

Gefeliciteerd! Overwegen of toegeven dat jij wel eens het probleem zou kunnen zijn waar je lichaam last van heeft is een grote stap en 50% van de oplossing.

Wanneer jouw lichaam last van je heeft, kan dat zich uiten op de volgende manieren:

  • Je hebt lichamelijke klachten. Wellicht ben je er mee naar verschillende artsen en/of fysiotherapeuten geweest, maar niemand weet waarom je die klachten hebt.
  • Je hebt lichamelijke klachten die fysiek aantoonbaar zijn, maar desondanks is het geen verklaring voor de mate van last die je er van hebt.
  • Je hebt klachten die om de zo veel tijd weer terugkomen. Misschien ben je er ‘succesvol’ voor behandeld, maar desondanks komen ze toch weer terug.
  • Je ervaart een onredelijke mate van energiegebrek, ook wel burn out, stress- of vermoeidheidsklachten genoemd. Je wil heel graag, maar het lukt je niet meer alle ballen in de lucht te houden.
  • Je bent een beetje een ‘kwakkelaar’. Je blesseert je snel, je hebt vaak pijntjes, bent vaak moe. Je hebt de neiging er geen aandacht aan te besteden, maar eigenlijk zou je graag een lijf hebben dat iets makkelijker meewerkt.
  • Je hebt een psychische- of psychiatrische aandoening die een weerslag heeft op je fysieke functioneren. Je voelt b.v. altijd onrust, of het is juist heel moeilijk om in beweging te komen. Soms is het zelfs zo dat een deel van je lijf verlamt lijkt.
  • Je hebt een chronische aandoening en al heel lang is je lichaam geen prettige plek om in te verblijven. Het is een plek van onvermogen en pijn.

In al bovenstaande gevallen ben ik het met je eens. Het lijkt alsof jij last hebt van je lichaam, maar de kans dat jouw lichaam last heeft van jou is heel groot.
Het gevaar van deze klachten is dat, na een hoop onsuccesvolle arts- en therapeut bezoeken, er of ‘shop’ gedrag ontstaat, wat valse hoop creëert en heel veel geld kan kosten, of de conclusie wordt getrokken dat men er maar mee moet leren leven, wat in de praktijk vaak neerkomt op overleven en doormodderen in plaats van leven.
In beide gevallen staat de kwaliteit van leven onder druk en, in het ergste geval, neemt het risico op chroniciteit en depressie toe.

Oorzaken die tot dit soort klachten kunnen leiden zijn vaak veel beter beïnvloedbaar dan we denken. B.v.:

  • Om verschillende redenen heb je je lichaamsgevoel niet goed ontwikkeld. Hierdoor is het moeilijk om de informatie op te pikken die je lichaam je geeft, waardoor je niet goed voor je lichaam kunt zorgen.
  • Je beweeg- en houdingsgewoonten, die voor jou heel normaal zijn, zijn helaas verkeerd aangeleerd. Hierdoor belast je je lichaam op een onjuiste manier, waardoor je pijn- en slijtageklachten krijgt.
  • Je hebt moeite om je grenzen te voelen en/of te bewaken. Hierdoor pleeg je roofbouw op jezelf. Je overbelast je lichaam en je geest.
  • Door de ervaringen in je leven heb je negatieve gedachtepatronen ontwikkeld omtrent je lichaam, beweging en jezelf. Deze kunnen je blokkeren in een harmonieuze en liefdevolle ontwikkeling van je lichaamsbewustzijn en interactiepatronen met anderen.
  • Door een chronische aandoening ben je je plezier-lichaam kwijtgeraakt. De relatie met je lichaam is verstoort, maar je hebt nog niet opgegeven. Het feit dat je dit leest betekent dat je open staat voor mogelijkheden, verlangt naar een andere relatie met je lichaam.
  • Door een psychische- of psychiatrische stoornis gaat je hoofd er vandoor met jou. De connectie met jezelf wordt op de proef gesteld. Dit is mentaal uiterst lastig te beïnvloeden. Het kan ondersteunend of zelfs van elementair belang zijn om via de eenvoud van het lichamelijke weer een veilige connectie met het zelf tot stand te brengen.

Alle bovenstaande klachten en hun oorzaken zijn een goede reden voor een afspraak. Dit zijn zaken die maar zeer zelden uit zichzelf over gaan.

Je zit je lichaam niet bewust dwars. Je raakt de connectie met jezelf niet expres kwijt en jezelf uitputten is niet je hobby én toch doe je het! En dat is goed nieuws, want wat je hebt aangeleerd kun je ook weer afleren, of nog veel fijner, vervangen door ander gedrag. Stap voor stap kun je leren hoe plezier, ontspanning, moeiteloosheid en energie weer een deel worden van je dagelijks leven.