KERN Blog 'Wheel of Consent for dummies'

Wheel of Consent for Dummies

Onlangs kwam er iemand naar mij toe met het verzoek uitleg te geven over het Wiel van Instemming (WvI). “A kind of Wheel of Consent (WoC) for dummies” sprak deze Engelstalige man. Aanvankelijk had ik wel wat moeite met de term Dummies, maar eigenlijk klopt het wel. Over het WvI moet je niet lezen, je moet het ervaren! Maar voor de “dummies” onder ons, hier toch alvast wat leesvoer.

Het WvI is een model van Betty Martin dat gaat over ons gedrag in contact met anderen. Daarin spelen een aantal factoren een rol die ik hieronder zal rangschikken:

InstemmingGeen instemming
GevenOpdringen
NemenRoven
ToelatenVerdragen
OntvangenSlikken

Bovenstaande dynamiek vind plaats in een veld van activiteit vs passiviteit en dienend vs ontvangend. Uiteraard spelen er nog meer factoren een rol maar dit is even zover het model van Betty Martin strekt.

'Wheel of Consent'

Hoe ziet dat er nou uit in de praktijk?

Instemming vs. geen instemming: Ik wil wel vs ik wil niet.
Geven vs opdringen: “Wil je thee” vs “Nee? Maar ik heb net speciaal voor jou gezet, hier neem een kopje”.
Nemen vs roven: “Mag ik je fiets lenen? Dank je.” vs “Hier stond uw fiets, nu niet meer ik heb hem gejat.”
Toelaten vs verdragen: “Ja hoor dat is goed” vs “Umpff! Ik hou het nog wel even vol!”
Ontvangen vs Slikken: “Ja graag, doe mij maar thee.” vs  “ Nee dank je. O. Nou doe dan maar, omdat je al gezet hebt.”

KERN Kopje thee

En wat kunnen we nou met dit model?

Het laat ons zien dat we allemaal in meer of mindere mate over onze of andermans grenzen heen gaan in het dagelijks leven omdat we dat nou eenmaal zo gewend zijn. Helaas is het schadelijk om over grenzen heen te gaan. Bovenstaande voorbeelden zijn redelijk onschuldig en alledaags, maar maak van thee cocaïne en de schadelijke relatie dealer /gebruiker is geboren.

Als jij je bewust kunt worden van hoe je met je eigen en andermans grenzen om gaat, kun je ook keuzes maken en er b.v. voor kiezen om er anders mee om te gaan. In het bovenstaande voorbeeld heeft zo’n dealer dan minder snel succes en ja, je schoonmoeder ook, maar daar went ze wel aan. Wanneer je een cursus WoC of WvI krijgt aangeboden wordt je dus uitgenodigd om je bewust te worden van grenzen, respect te hebben voor grenzen en de ruimte in te nemen voor dat wat jij graag wil en belangrijk vindt in het leven.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Geef een reactie