KERN Blog 'Werken met de 4 g'

Werken met de vier g’s, hoofd of lichaamswerk?

Kent u de vier g’s uit de gedragstherapie? Gedachten, gevoel, gedrag, gebeurtenis? Men heeft onderzocht dat u altijd eerst denkt voordat u voelt, uw gevoel bepaalt weer uw gedrag en daardoor gebeuren de dingen zoals ze gebeuren. Wat nu, dachten ze binnen psychologie, als we een methodiek ontwikkelen waardoor we de client kunnen helpen de gedachten te veranderen. Dat hebben ze gedaan en het blijkt te werken en het kost een hoop inspanning. Wat we denken is n.l. vaak onbewust. 90.000 gedachten hebben we per dag. Wat mogen we dankbaar zijn dat die niet allemaal bewust zijn!

Dat maakt gedachten tot een nogal glibberig gebied en wat je vaak ziet is dat er vanuit bewuste controle idd verandering bewerkstelligd kan worden, wat de nodige energie kost. Maar zodra het moeilijk wordt steken alle oeroude meningen over het zelf en de wereld de kop op en glibber je ondanks die knappe kop zo het moeras weer in.
Binnen het lichaamswerk luister ik naar de taal van het lichaam, eerlijk als het is, het hoofd kan de mooiste verhalen vertellen, maar het lichaam verteld het zoals het werkelijk is, mooi of niet. Vanuit die werkelijkheid ga ik samen met een cliënt op weg naar een diep gevoeld verlangen om dat vervolgens te gaan leven. Zo leert een cliënt daadwerkelijk een gebeurtenis creëren waar hij/zij naar verlangt. Niet via het hoofd, maar via het lichaam. Dit zijn kwetsbare en ontroerende, maar ook humorvolle processen, waarbij we elke keer weer teruggrijpen op het gevoel. Voelen, verlangen, kleur bekennen, creëren, ervaren. Binnen een veilig setting.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Geef een reactie