Dandelions in meadow during sunset.

Vrijheid is een keuze

Stel, dat vrijheid je gegund is.
Door de regering die je financiert, door de gemeenschap waar je in leeft en door het gezin waarin je opgegroeid bent.
Ben je dan vrij? 
Stel, dat je het geluk hebt om in een land te leven waar iemand je niet zomaar een kushand mag geven, je niet zomaar seksueel mag bejegenen of na mag sissen*, zo’n land. Ben je dan écht vrij?
Ken je jouw innerlijke moeten, vinden en willen goed genoeg om vrij te zijn?

Één van de feiten waar mensen in mijn trainingen het meest tegen aan lopen is dat ze het moeilijk vinden om een ander teleur te stellen, dus zeggen ze ja terwijl ze nee voelen. 
Dat kan gaan om een kop thee die je aangeboden krijgt, of een cadeau dat je foeilelijk vindt, maar het kan ook gaan om jouw tijd of om jouw lichaam!
Het zeggen van ja of nee ligt in jouw macht. Je hebt een keuze.

Haasten, feitelijk is haasten willen zijn waar je niet bent. En we doen het allemaal wel eens.
Als je wat laat bent voor de trein en je wil hem persé halen, race je op je fietsje door de straten en de lanen en in je hoofd ben je al snel zo’n 15 minuten bezig om op het station te komen. 
In gedachten zie je de deuren voor je neus dicht gaan, de trap naar het perron heb je innerlijk al 5 keer genomen en je trapt nog wat harder.
Je kunt ook zitten op je fiets, je voeten op de pedalen, de wind langs je wang. Op de weg langs de sloot met de eenden. Genietend van de geur in de lucht, de glimlach van een kind, de warmte van de zon.
Je hebt een keuze.

Je kunt het verdriet voelen van de realiteit die is, waarin je verlangen of behoeften niet beantwoord worden. Of je kunt je verschuilen achter de tralies van de hoop:
Het heeft de tijd nodig…, het komt wel…, als ik nou dit en dat doe, dan… Wachtend op een werkelijkheid die nooit gaat komen.
Blijf je hopen of treur je, pak je je verlangen op en neemt het mee naar een plek waar het vervuld kan worden?
Je hebt een keuze. Je hebt altijd een keuze.

Onze onvrijheid zit zelden in de ons omringende wereld en maar al te vaak in onze gewoonte om geen keuze te maken. We laten ons leven door onze gewoonten en nemen zelden de tijd om stil te staan, bewust waar te nemen en te voelen om in wijsheid te beslissen. 
Vrijheid of gewoonte?

Je hebt een keuze. Vrijheid is een keuze!

* //www.soundflow.nl/111542/het-sisverbod-in-rotterdam-is-in-strijd-met-de-vrijheid-van-meningsuiting/

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Geef een antwoord